ANNA3 | Concert de Rattenvanger van Hamelen | Sint-Anna-Goethe & Klankjorum & Strijkersensemble Muziekschool | Zondag 6 maart 2016 | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Zondag 6 maart 2016
Sint-Anna-Goethe
Klankjorum
Strijkersensemble Muziekschool

Concert de Rattenvanger van Hamelen

ANNA3 | Concert de Rattenvanger van Hamelen | Sint-Anna-Goethe & Klankjorum & Strijkersensemble Muziekschool | Zondag 6 maart 2016 | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Uitvoerders

Schoolkoor Sint-Anna Goethe
   onder de bezielende leiding van Koen Maris
   en Marianne De Backer

Klankjorum
   geleid door Johan Clerckx

Strijkersensemble van Hemiksem
   geleid door Hans Cammaert

De Rattenvanger doet de kerk vollopen

Zondag 6 maart in de namiddag: een massa volk verzamelt rond de ingang van de Sint-Anna-ten-Drieënkerk. Vanaf drie uur worden ze binnengelaten en achter de coulissen lopen al een heleboel kinderen en volwassenen, zangers en muzikanten zenuwachtig rond.

Uiteindelijk zitten meer dan 550 toeschouwers klaar voor de opvoering van de cantate van Günther Kretzschmar over "De rattenvanger van Hameln".

De opvoering van die cantate was een co-productie van een bont gezelschap: het lokaal overbekende koor Klankjorum, geleid door Johan Clerckx, het piepjonge schoolkoor Sint-Anna Goethe, onder de bezielende leiding van Koen Maris en Marianne De Backer, en het door kenners geprezen strijkersensemble van Hemiksem, geleid door Hans Cammaert.

In een voorprogramma gaven zij alle drie een gesmaakte selectie van hun repertoire, maar het publiek was natuurlijk vooral gekomen voor de Rattenvanger. En of ze genoten hebben!

Er werd gezongen en gemusiceerd door een kleine twintig muzikanten, ruim veertig zangers en zangeressen van Klankjorum en meer dan dertig kinderen die hun zangtalenten en acteercapaciteiten konden botvieren.

Het was niet alleen een mooi muzikaal geheel, het was ook een lust voor het oog, want klein en groot speelden het verhaal en beeldden het (in traditionele klederdracht) uit op het podium.

Het geheel werd aan elkaar gepraat door een gedreven en zeer sympathieke verteller, de oudste zangeres van Klankjorum, die weldra negentig (!) jaar wordt. 

Overdonderend 

Dit alles zorgde ervoor dat het verhaal zeer goed te volgen was. De tijd vloog voorbij en klein en groot genoten met volle teugen. Het applaus was overdonderend en het was jammer dat er in dit soort opvoering geen klassiek bisnummer kon worden voorzien. 
Maar we waren tevreden met het "toemaatje". Het geheel bewees dat het toch de moeite loont voor dat soort productie de handen in elkaar te slaan en verschillende disciplines en leeftijden bij elkaar te brengen. Ze hebben elkaar versterkt en beter gemaakt en ze hebben ongetwijfeld ook wat van elkaar geleerd. 

En ze hebben het publiek heel zeker bekoord!

Fred