ANNA3 | Annelies Brants (sopraan) & Annelies Focquaert (orgel) | Zomerse orgelklanken | Zondag 21 augustus 2016 | 17 uur | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

21 augustus 2016

Annelies Brants & Annelies Focquaert

17.00 uur concert

16.30 uur deuren open

 

tickets

10 EUR

8 EUR (hechte & beste vrienden ANNA3)

6 EUR (-26 jaar)

 

verkoop

aan de inkom

voorverkoop: G. Burssenslaan 17 2050 Antwerpen op weekdagen van 9.30 tot 11.30 u

Annelies Focquaert behaalde in 2001 haar diploma orgel in de klas van Joris Verdin aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Nadat ze in 2006 laureate werd van het Gentse Orpheus Instituut met een onderzoeksproject rond de Belgische organist Jacques-Nicolas Lemmens, verdedigde ze in oktober 2014 met succes haar doctoraat in de kunsten over dezelfde componist (Associatiefaculteit Universiteit Antwerpen - Artesis Plantijn Hogeschool).

Na een opdracht als projectcoördinator voor het Orgel in Vlaanderen vzw, is ze sinds 2005 als wetenschappelijk medewerkster verbonden aan het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw in Antwerpen. Momenteel geeft ze les orgel, klavecimbel en begeleidingspraktijk aan de academies van Antwerpen en Hemiksem.

Naast verschillende orgelconcerten in Frankrijk en België, verzorgde ze ook de begeleiding op orgel of op harmonium van koren en ensembles als het Vlaams Radio Koor en Vlaams Radio Orkest, het Choeur de Namur, Prometheusensemble en Oxalys ensemble.

Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling '450 jaar Stadhuis Antwerpen' (februari 2015) bespeelde ze het pas gerestaureerde Mustel-harmonium, dat ze enkele jaren geleden zelf van onder het stof haalde.

Annelies Brants, sopraan, behaalde in 2003 haar meestergraad zang aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. Ze studeerde er bij Guy De Mey en Lucienne Van Deyck. Vanaf 2000 was zij lid van vocaal ensemble Ex Tempore o.l.v.Florian Heyerick, waarin zij regelmatig als soliste naar voor trad.

Zij zingt sinds 2007 bij Collegium Vocale Gent o.l.v.Philippe Herreweghe. Daarnaast werkt Annelies samen met ensembles zoals Currende o.l.v. Erik Van Nevel, Encantar, Vox Luminis o.l.v.Lionel Meunier en de Nederlandse Bachvereniging o.l.v.Jos Van Veldhoven. Met dit laatste ensemble zong ze onlangs in een opname voor de reeks "All of Bach".

Als soliste concerteerde ze in samenwerking met vele koren in werken van Bach, Monteverdi, Händel, Fauré e.a.. Ze werkte mee aan cd-opnames van Il Gardellino (Bachcantates) en Collegium Vocale Gent (o.a.Bachmotetten). Annelies is als zangleerkracht verbonden aan de muziekacademies van Wijnegem en Brasschaat.

Uitvoerders

Annelies Brants (sopraan)
Annelies Focquaert (orgel)

Zomerse muziek

De natuur in al haar pracht, zon en regen, rust en beweging was de inspiratie van beide musici - Annelies Brants, sopraan en Annelies Focquaert, orgel - voor ons tweede zomerconcert. Het programma was opgezet in verschillende delen. Met een “Vers over Psalm 24” van de Nederlandse componist, Anthoni Van Noordt werd de eerste toon gezet en de kracht van de natuur bezongen. De “Verdi Prati” van Händel en Bach’s aria uit de Jachtcantate “Schafe können sicher weiden” bracht ons in de sfeer van groene weiden met grazende schaapjes.

Vervolgens hoorden we het “Vater unser” een meer ingetogen orgelkorale van Georg Böhm, het lied “Domine Deus” van Antonio Vivaldi en “Schmücke dich, o liebe Seele” uit de cantate BWV 180 van J.S.Bach, gebaseerd op een hymne van Johann Frank. We werden helemaal stil bij “Süsse Stille, sanfte Quelle” uit Neun Deutsche Arien van Händel  en het afscheidskoraal “Mein Wallfahrt ich vollendet hab” een werk van Joris Verdin, die tevens aanwezig was op het concert, en waarin men de laatste moeizame stappen van een bedevaarder kan vermoeden.

Alles kwam weer tot leven met een Italiaans liefdeslied “L’innamorato” van Giovanni Gastoldi uit de zestiende eeuw dat dezelfde melodie heeft als Bach’s feestelijke orgelkoraal “In dir ist Freude”. Kort na Maria’s Hemelvaart mocht ook een Marialied niet ontbreken. Het was een, voor ons onbekend lied, “O Maria” uit de zeventiende eeuw van een Italiaanse vrouwelijke componiste,  Barbara Strozzi waarna het orgel een werk van Frescobaldi bracht “Canzona Quarta”.

De sopraan Annelies Brants eindigde haar briljant optreden met Jubilet, een jubelend werk van Monteverdi. En als slot bracht Annelies Focquaert “Pièce d’orgue” ook gekend als “Fantasia in G” van Bach. Opvallend in dit werk zijn de steeds dalende en stijgende loopjes van 6 noten die, volgens de musici, de regen, het onweer en de zee met aan- en afrollende baren symboliseert.

Het was weer een kwalitatief hoogstaande muzikale beleving. Beide musici werden op uitbundig applaus onthaald en genoten bij een glaasje wijn van de lovende commentaar van de luisteraars die nog lang bleven napraten.

Monique