ANNA3 | Zaterdag 20 mei 2017 | Euregio Jeugdorkest | 19.30 uur | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

20 mei 2017

Euregio Jeugdorkest

19.30 uur concert
19.00 uur deuren open

 

tickets

VVK: € 15

Kassa: € 20

-18 jr & studenten: € 10

 

verkoop

www.euregiojeugdorkest.com

benoni.casteleyn@telenet.be

Tel.: 0476 963 953

 

Het Euregio Jeugdorkest (EJO), een grensoverschrijdend orkest voor talentvolle jeugd uit België en Nederland dat internationaal hoge toppen scheert en optreedt in binnen- en buitenland. Dirigent Hans Casteleyn en het EJO ontvingen verschillende prijzen, o.a. de tweejaarlijkse ‘Van Udenhout-Chappin’ prijs (NL, 2008), de internationale ‘Visser-Neerlandia’ prijs (2008) en de eerste Hart van Brabant Award (2013). In 2013 wonnen ze de eerste prijs van het prestigieuze Summa Cum Laude Youth Music Festival in Wenen. Hans Casteleyn nam met het EJO verschillende cd’s op, waaronder de wereldpremière van het vioolconcerto van de Belgische componist Emmanuel Durlet met solist Eliot Lawson.

Sinds 1985 is het Euregio Jeugdorkest (EJO) een springplank voor muzikaal talent uit (voornamelijk) Zuid-Nederland en Vlaanderen. Met bijna honderd jeugdige musici van muziekscholen, muziekacademies en conservatoria is dit grensoverschrijdende orkest één blok enthousiasme en passie dat onder de bezielende leiding van Hans Casteleyn onbewerkte symfonische muziek speelt.

Hans Casteleyn is sinds 2004 dirigent van het Leuvens Alumni Orkest (LAO), dat hij in meer dan 60 concerten dirigeerde: grote klassieke werken, zelden uitgevoerde composities en originele muzikale kindersprookjes. Een hoogtepunt was de concertreis naar China in mei 2010 waar het orkest zijn 50ste concert mocht geven voor meer dan 3000 enthousiaste toehoorders. Een nieuwe tournee met dit orkest naar China en Hong Kong staat gepland in 2016.

Hans Casteleyn verdiende ook zijn sporen in de harmoniewereld. Zo leidde hij van 2002 tot 2010 het befaamde harmonieorkest St.-Cecilia Schelle, een orkest uit de hoogste afdeling. In november 2014 dirigeerde hij een uitgebreid harmonieorkest en meer dan 300 uitvoerders in de wereldpremière van de musical ‘1814, de Vergeten Veldslag’.

Hij treedt geregeld op met internationale topsolisten: Anneleen Lenaerts (soloharpiste Wiener Philharmoniker), Carel Kraaijenhof (bandoneon, Nederland), Johan Van Iersel (solo cellist Concertgebouworkest Amsterdam), Liebrecht Vanbeckevoort en Yossif Ivanov (laureaten Koningin Elisabethwedstrijd), Pauline Oostenrijk (solo hoboïste Residentie Orkest), Jeroen Berwaerts, Simone Lamsma, Noa Wildschut, Jef Neve, Candy Dulfer en vele anderen.

Hans Casteleyn wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent bij professionele orkesten in binnen- en buitenland. Zo dirigeerde hij het Jubileum Mozarteum Orkest (Antwerpen 2006), het ensemble Vox Amicorum (Dordogne 2009, Brussel en Parijs 2010), het Qingdao Symphony Orchestra (China 2013), het Orquestra de Universidade do Minho (Portugal 2013, 2014 en 2016), het Jiangsu Symphony Orchestra (China 2014) e.a. Hij mocht als dirigent reeds optreden in prestigieuze zalen als ‘De Doelen’ (Rotterdam), het ‘Wiener Konzerthaus’ en de beroemde Gouden Zaal van het ‘Musikverein’ (Wenen). In juni 2015 maakte hij zijn debuut met het EJO in het Concertgebouw van Amsterdam met Mahler’s monumentale 2de symfonie.

Het repertoire van Hans Casteleyn bevat werk van zowat alle belangrijke componisten van Haydn tot Bernstein, maar hij heeft ook verschillende creaties van hedendaagse composities op zijn naam staan.

Uitvoerders

- Euregio Jeugdorkest

- Brabant Koor (Nederland)

- Solisten: Rianne Wilbers (sopraan); Pim van Drunen (tenor); Lionel von Laurence (bariton)

- Algemene leiding: Hans Casteleyn

 

MEER INFO

www.euregiojeugdorkest.com

 

Programma

Naast de beroemde 'Carmina Burana' (C. Orff) staan ook nog drie andere topwerken uit het symfonisch repertoire op het programma:

- Procession of the nobles uit 'Mlada' (N. Rimsky-Korsakov)
- De speelse en indrukwekkende 'Till Eulenspiegels Lustige Streiche' (R. Strauss)
- De machtige suite uit de 'Vuurvogel' (versie 1919) (I. Stravinsky)

Dus heel wat muzikaal plezier gegarandeerd!

Het noodlot krijgt de lente niet klein

Vele koren, orkesten musici hebben de weg al gevonden naar onze Sint-Anne-ten-Drieënkerk, en veelal waren de toeschouwers erg blij dat ze met dat talent hadden mogen kennismaken. Het genoegen was dikwijls wederzijds, en het is dan ook prettig wanneer we mogen opnieuw mogen luisteren naar een ensemble dat het de moeite waard vindt om terug naar onze kerk te komen.

Dat was zeker het geval op zaterdag 20 mei. Het Euregio Jeugdorkest hebben we al tweemaal mogen toejuichen – weet je nog, die overweldigende Mahler?

En die zaterdag stonden die jonge, enthousiaste musici er weer, samen met twee koren, meer dan 200 bezielde uitvoerders.

Dit keer speelde het orkest voor de pauze werk van Rimsky-Korsakov: "De processie van de edellieden", uit 'Mlada', daarna de "Lustige streken van Tijl Uilenspiegel, van Richard Strauss, en de suite uit "De Vuurvogel" van Igor Stravinsky. Gedisciplineerd én geestdriftig gebracht, deze jonge mensen bieden een ontroerend eerlijke vertolking van een voortreffelijke kwaliteit, die door geen spoor van routine aangetast is.

Carmina Burana

Na de pauze kwam de 'pièce de résistance': de "Carmina Burana", van Carl Orff. Het werk is bekend: in 1803 werd in de bibliotheek van de abdij van Benediktbeuern, in Duitsland, een manuscript ontdekt met een verzameling liederen uit de elfde en twaalfde eeuw.

De thema's zijn profaan, ze bezingen de lente, de liefde, de genoegens en tegenvallers in de kroeg, én het noodlot dat alle plezier in het leven dreigt te vergallen. Preuts waren die middeleeuwers allerminst: lallende paters en wulpse vrijers gaan hun gangen, en laten zich door dat dreigende onheil niet uit hun lood slaan.

Op deze teksten heeft Carl Orff een muziek geschreven die het juichende leven bezingt. Want al begint en eindigt deze cyclus met de onweerstaanbare kringloop van 'Fortuna', het lot dat het geluk als de maan laat opkomen en ondergaan, heel het werk spreekt van ontembare levenslust, van het uitdagen en trotseren van de vergankelijkheid, en meer dan de dreigende dreunen van het rad van fortuin, zijn het de lieve lenteliederen die bijblijven.

Zij zingen hoe het leven telkens opnieuw onweerstaanbaar doorbreekt na een barre doodse winter.

EJO

Het Euregio Jeugdorkest bestaat uit musici van 14 tot 24 jaar, uit Zuid-Nederland en Vlaanderen. Ze worden zorgvuldig geselecteerd, en onder de accurate en bezielde leiding van Hans Casteleyn bereikt deze groep uitzonderlijk talent een erg hoog niveau. Hun faam reikt over de grenzen: het Euregio Jeugdorkest heeft al gespeeld in het Konzerthaus te Wenen, en in… Shanghai!

Bij de uitvoering van de Carmina werden ze bijgestaan door drie knappe solisten: de sopraan Rianne Wilbers, de tenor Pim Van Drunen, en de bariton Lionel von Lawrence. Hun krachtige en genuanceerde stemmen vulden de ruimte van onze kerk, in balans met de dynamiek van het orkest. Twee uitstekende koren stonden op het podium: het Brabant Koor, en het Souvenir Jeugdkoor. Zij waren de studenten, minnaars, kinderen, zwervers, paters die met ons ronddansten in op de bloeiende weiden en in de kroegen waar deze levensliederen geboren zijn.

Ook na drie uitvoeringen in onze kerk is de 'goesting' om het Euregio Jeugdorkest te horen niet over. Kom maar terug, meisjes en jongens! Jullie hebben ons al veel hoogstaand muzikaal genot geschonken.

Marc