ANNA3 | 2 december 2017 | Barokensemble Muziekacademie Beveren | Magnificat - Kerstconcert | 20 uur | Sint-Anna-ten-Drieënkerk | Antwerpen Linkeroever

Zaterdag 2 december 2017

Magnificat

20.00 uur concert
19.30 uur deuren open

 

tickets

10 EUR
  8 EUR (hechte&beste vrienden ANNA3)
  6 EUR (-26 jaar)

 

ticketverkoop

aan de inkom

 

voorverkoop tickets

- Kunstacedemie Beveren op telefoonnummer 03 750 10 75
- Secretariaat ANNA3, Gaston Burssenslaan 17 2050 Antwerpen, op weekdagen van 9.30 tot 11.30 u

 

Voor dit concert sloeg kamerkoor Sistina van de kunstacademie van Beveren de handen in elkaar met de zangklas van de academie en enkele professionele barokmuzikanten. Samen brengen ze een muzikaal programma dat volledig in het teken staat van de advent: verwachting, licht, vrede en warmte. De muziek biedt een boodschap van hoop in de donkerste dagen van het jaar.

Kamerkoor Sistina zag vorig jaar het levenslicht. Terwijl het groot koor van de kunstacademie Beveren steeds meer uitbreidde en een breed, gevarieerd repertoire als handelsmerk had, groeide bij een aantal zangers en de dirigent het verlangen om daarnaast met een kleine groep zangers in een specifiek repertoire aan de slag te gaan. Zo werd gezocht naar gemotiveerde zangers, overwegend leden van het groot koor, die samen een evenwichtig kamerkoor konden vormen. Met vier zangers in elk van de vier stemmen kwamen we tot een groep van zestien, waaraan we de naam van ons kamerkoor te danken hebben. Sistina verwijst bovendien naar de Italiaanse naam van de Sixtijnse kapel in Rome, een bron van inspiratie voor de religieuze kunst die we brengen.
Kamerkoor Sistina legt zich toe op het barokrepertoire. Elk jaar worden enkele cantates van componisten uit de die periode ingeoefend en in een thematisch concert samengebracht. Tijdens een klein aantal intensieve repetities wordt de muziek voorbereid.

De solo’s van de cantates worden gezongen door enkele leerlingen uit de zangklas van de academie. Zij werden voorbereid door zangleerkrachten Charlotte Cromheecke en Astrid De Cadt. Astrid is sopraan en gespecialiseerd in barok- en hedendaags repertoire. Zij zal zelf ook een aria voor haar rekening nemen.
De cantates worden begeleid door professionele barokmuzikanten: strijkers, orgel en hobo. Zij laten zich ook horen in een orgelconcerto van Händel.
Nicolas De Troyer speelt de solo’s op het orgel. Hij is titularis-organist van de Sint-Pauluskerk in Antwerpen en van de Sint-Pietersbandenkerk in Hamme. Hij is een veelgevraagd solist en begeleider.

Het geheel staat onder leiding van Hera Wyckers. Hera is sinds 2012 de drijvende kracht achter de samenzanggroepen en de volwassen koren van de kunstacademie in Beveren. Daarnaast is zij titularis-organist van de parochie in Beveren en dirigent van kamerkoor Muzenisse (Stekene) en vocaal ensemble Similare (Dendermonde).

Uitvoerders

Kamerkoor Sistina, zangklas en leraars van de Academie van Beveren

Muzikale leiding: Hera Wyckers

 

Programma

Centraal in dit programma staat het Magnificat van Vivaldi. De wereldberoemde tekst uit het eerste hoofdstuk van het Lucasevangelie werd al ontelbare keren op muziek gezet. Vivaldi schreef zijn Magnificat in Venetië in 1717. Statige koordelen wisselen af met virtuoze solopassages en dramatiek in koor en orkest.

Aan het begin en aan het einde staan adventscantates van Bach. ‘Nun komm der heiden Heiland’ schreef hij voor de eerste adventszondag in 1714 aan het hof van Weimar. Het begint met een feestelijke ouverture, die klinkt als een grote welkom aan de redder die komen gaat.

Het alom bekende ‘Jesu bleibet meine Freude’ uit cantate 147 zal de avond afsluiten.