ANNA3 | Zomerse orgelconcerten | Aline Hopchet, hobo & blokfluit - Willem Ceuleers, orgel | Zondag 23 augustus 2020 | 17 uur | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Zondag 23 augustus 2020

Aline Hopchet &
Willem Ceuleers

 

17.00 uur concert

16.30 uur inleiding

16.00 uur deuren open

 

tickets

  • 14 EUR

  • 10 EUR (hechte & beste vrienden ANNA3)

  • 6 EUR (-26 jaar)

 

Corona

Omwille van de maatregelen rondom corona, werd die concert geannuleerd

 

Aline Hopchet is in vele watertjes thuis maar is bovenal geboeid door historische instrumenten. Zij speelt op dit concert op hobo en blokfluit en wordt op het orgel begeleid door Willem Ceuleers. Hij is niet alleen een veelgevraagd organist maar ook baszanger en componist van meer dan 900 composities waarvan een groot deel een religieuze achtergrond heeft en hij zich bedient van ‘oude’ stijlen.

Aline Hopchet studeerde blokfluit bij Bart Spanhove en Marion Verbruggen en barokhobo bij Ku Ebbinge en Marcel Ponseele. Daarnaast specialiseerde zij zich in het bespelen van schalmei, pommer en kleine dulcianen. In 2004 richtte ze haar eigen ensemble Cannamella op dat vooral concerteert op het minder bekende repertoire uit de 15de tot 18de eeuw. Uit haar passie voor de Franse flageolet ontstond het ensemble Les Pantalons, een ensemble dat bal- en salonmuziek speelt op historische instrumenten uit de 19de eeuw.

Sinds 2000 is ze gids in het muziekinstrumentenmuseum (MIM) te Brussel. Daarnaast wordt ze regelmatig gevraagd om lezingen en workshops te geven. Al deze activiteiten zijn een drijfveer voor haar onderzoek naar de iconografie, het repertorium en het gebruik van historische instrumenten.

Aline is leerkracht blokfluit en historische dubbel-rietbladinstrumenten aan de muziekacademies van Ekeren en Woluwe-Saint-Lambert. Aan de kunstacademie van Zaventem geeft zij muziekgeschiedenis. Haar studenten inspireerden haar om een methode te schrijven voor de schalmei (deel 1 + 2), uitgegeven in 4 talen (FR/NL - Uitgeverij Kreastion, DU/ENG - Cornetto Verlag).

Willem Ceuleers studeerde klarinet, blokfluit, zang, cello, orgel, klavecimbel, beiaard, harmonie en contrapunt aan verschillende academies en de conservatoria van Antwerpen en Brussel. Hij was organist of kapelmeester aan verschillende kerken (waaronder de kathedraal van Brussel) en is sedert 2006 titularis-organist van de Sint-Lambertuskerk te Laken (Brussel).

Als organist en zanger concerteerde over de hele wereld voor groepen zoals het Huelgas Ensemble. Hij is de stichter en muzikale leider van het Antwerps Collegium Musicum. Tussen 2017 en 2020 was hij dirigent van de koninklijke zangvereniging 'Die Cierlycke' te Mortsel. Hij is medestichter en bestuurslid van Procant VZW, de protestantse cultuurkring van Antwerpen. Hij heeft ruim 1000 composities op zijn naam. De meest recente grote opdrachten waren een grote Luthercantate, een profaan oratorium ter gelegenheid van 400 jaar rechtbank in Mechelen en zijn 2de opera over het zogezegde leven van Sinterklaas. Zijn Johannes- en Mattheuspassies kenden veel bijval.

Ceuleers heeft in 15 cd's een keuze aan eigen orgel- en klavecimbelcomposities opgenomen. In zijn jongere jaren gaf hij veel les op muziekscholen; nu heeft hij alleen enkele privé-leerlingen en is hij af en toe gastdocent analyse en compositie aan de universiteit van Oregon in Eugene, USA.  Ceuleers is ook erg aktief als klarinet- en saxofoonspeler in verschillende harmonieorkesten. Als zanger legt hij zich de laatste jaren vooral toe op solowerk en het laatromantische en vroegmoderne lied.

Uitvoerders

  • Aline Hopchet, hobo & blokfluit
  • Willem Ceuleers, orgel

 

Inleiding

Voorafgaand aan het concert is er een inleiding voorzien. Meer info volgt nog.

 

Programma

Meer info volgt nog.

 

Meer info

 

 

Coronamaatregelen

ANNA3 leeft alle maatregelen na die de overheid oplegt in de strijd tegen het coronavirus COVID-19: voor dit concerten worden maximaal 95 mensen toegelaten, er is ontsmettingsmiddel voor uw handen, u dient 1,5 meter afstand te houden van de andere bezoekers, u kan tickets betalen via uw smartphone (payconiq), de kerk wordt geventileerd, de toiletten zijn gesloten, er is geen drankje na het concert,  enz…

Voor dit concert beschikt ANNA3 over een ‘groene’ COVID Event Risk Scan die u hier kan consulteren.

Zondag 23 augustus 2020

JA, ik reserveer mijn tickets voor het concert van de Zomerse Orgelklanken op zondag 23 augustus 2020