ANNA3 | Zaterdag 13 november 2021 | Requiem in D-Moll | W.A.Mozart | Couleur Vocale | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Zaterdag 13 november 2021

REQUIEM IN D-MOLL
W.A.MOZART
door Couleur Vocale

 

20.00 uur concert

19.30 uur deuren open

 

 

tickets

  • info volgt

 

Het Requiem in d-moll is niet alleen een van de meest geliefde werken maar ook de laatste, onvoltooid gebleven compositie van Wolfgang Amadeus Mozart. Slechts één onderdeel van zijn compositieproject van de toonzetting van de teksten van de Latijnse Missa Defunctorum (dodenmis of requiem) heeft hij zelf voltooid. Van het aansluitende Kyrie, een fuga, heeft hij alleen de vocale partijen en basso continuo-partij volledig uitgeschreven, de orkestpartijen (nog) niet. Toch kan ook dit onderdeel van de totale compositie als voltooid worden beschouwd, want wanneer in 18de-eeuwse kerkmuziekcomposities de (strenge) fugavorm aan bod komt - wat bij het Kyrie van Mozarts requiem het geval is - volgt het orkest de zangpartijen meestal letterlijk. Bijgevolg hoeven de orkestpartijen niet uitgeschreven te worden in de compositiepartituur.

Mozart bedacht en schetste de hele Requiemcompositie vermoedelijk zowel voor als tijdens zijn laatste ziekbed in november en begin december 1791 en het werd, op aandringen van Mozarts weduwe Constanze, voltooid door Joseph Eybler en later, in zijn geheel, door Süßmayr, beiden vrienden en collega's van Mozart.

 

Couleur Vocale

In 1998 kreeg het ensemble zijn huidige naam, Couleur Vocale. We zijn immers een gezelschap met een gevarieerd repertoire, dat een veelheid aan klankkleuren uit zijn stemmen kan toveren.

 

Muzikale leiding

Begin 2005, nadat Ivo Jacobs gedurende twee jaar het dirigeerstokje in handen had, konden we de muzikale leiding weer toevertrouwen aan Peter Van Hoof. Koorzangers van het eerste uur breidden samen met enthousiaste, nieuwe leden hun muzikale mogelijkheden verder uit. Zo schitterde het koor in 2006 op de podia van de Vlaamse Opera te Gent en de Antwerpse Singel met een ruiker van koorpassages geplukt uit befaamde opera's. Op uitnodiging van het Symfonisch Koor Octopus volgden in 2007 uitvoeringen van Brahms’ Ein deutsches Requiem in de Singel en de Sint-Pieter en Pauwelkerk te Mol.

 

Examen koordirectie

In 2008 koos Eric Demarbaix Couleur Vocale uit om zijn examen koordirectie af te leggen. De Chichester Psalms van Bernstein werden door het publiek zeer gesmaakt. Samen met de Centrumharmonie Geel en enkele Kempense koren bracht Couleur Vocale het totaalspektakel Great War Remembrance Concert in de St.-Dimpnakerk te Geel en de Warande te Turnhout.

 

Meer kleur...

In 2015 vroeg het orkest Entente Cordiale ons mee te werken aan de uitvoering van het oratorium Elias van Felix Mendelssohn.

Ook lichte muziek en jazz kwam in de loop der jaren bij verschillende gelegenheden aan bod. Een concert met bigband, backing vocals in een opnamestudio, diverse koorfestivals in binnen- en buitenland volgden.

Naar aanleiding van het 50-jarig jubileum voerde Couleur Vocale drie concerten op met als hoogtepunt de wereldpremière van Les ailes Rouges en De Woestijn beide van de hand van onze eerste tenor, Stef Minnebo.

 

 ...meer optredens!

Op vraag van de Protestante Kerk van Turnhout hield Peter Van Hoof in 2017 een lezing over de invloed van Maarten Luther in de muziek. Couleur Vocale illustreerde het geheel met liederen van Luther en bekende en minder bekende Duitse barokcomponisten.

Met werken van o.a. Heinrich Schütz en Michael Jackson vierden we de vrede van 1918 met de concertreeks Kraters en Dromen, in samenwerking met Harmonie de Vriendenkring van Berchem.

 

Het Requiem van Mozart 

In het najaar van 2021 voeren we tweemaal het Requiem van Mozart op samen met ensemble a en vier topsolisten in Antwerpen: sopraan Danny Van Hoof, altus Jan Wouters, tenor Adriaan De Koster en bas Lieven Termont.

Uitvoerders

  • Couleur Vocale

  • Ensemble a

  • Danny Van Hoof

  • Jan Wouters

  • Adriaan De Koster

  • Lieven Termont

 

Programma

Requiem in d-moll door Wolfgang Amadeus Mozart

 

 

Coronamaatregelen

ANNA3 leeft alle maatregelen na die de overheid oplegt in de strijd tegen het coronavirus COVID-19: voor dit concerten worden de bezoekers geregistreerd, er is ontsmettingsmiddel voor uw handen, u dient een mondmasker te dragen en 1,5 meter afstand te houden van de andere bezoekers, u kan tickets betalen via uw smartphone (payconiq), de kerk wordt geventileerd, er is geen drankje na het concert,  enz…