ANNA3 | Vrijdag 18 februari | 20 uur | Chordofoon - Liebrecht Vanbeckevoort & Ataneres Ensemble | Rotary Club Antwerpen Park | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Vrijdag 18 februari 2022

CHORDOFOON
Liebrecht Vanbeckevoort &
Ataneres Ensemble

 

20.00 uur concert

19.30 uur deuren open

 

 

tickets

  • binnenkort meer info

 

Chordofoon is een uniek samenwerkingsinitiatief tussen het Ataneres Ensemble en Liebrecht Vanbeckevoort. De pianopartij wordt door die laatste vertolkt op een revolutionair nieuw instrument: de internationaal befaamde Chris Maene rechtsnarige concertvleugel.

Naast de rechtsnarig parallel gespannen snaren onderscheidt dit instrument zich met de afgebakende verschillen in registers wat bijzondere mogelijkheden geeft om met klankkleuren te experimenteren die op hun beurt versmelten met het unieke timbre van een klassiek strijkorkest

Dit concert is een benefietavond georganiseerd door de Rotary Club Antwerpen Park. Kijk op www.antwerpen-park.rotary2170.org voor meer informatie.

 

Liebrecht Vanbeckevoort vervolmaakte zich bij vermaarde pedagogen als Jan Michiels, Menahem Pressler, Russell Sherman en Elissó Wirssaladze en genoot daarnaast waardevolle adviezen van persoonlijkheden als Jan Wijn, Jacques De Tiège, Hans Leygraf, Dmitri Bashkirov, Alexander Korsantia en Leif Ove Andsnes.

In 2007 werd hij laureaat en publiekslieveling van de Koningin Elisabethwedstrijd en is hij tot op heden de laatste Belgische pianist die de finale van dit prestigious concours bereikte. Sindsdien concerteerde Liebrecht op belangrijke podia in Europa, Israël, China, Zuid-Afrika, Canada en de Verenigde Staten.

Zijn omvangrijke repertoire reikt van Bach tot vandaag. Inmiddels voerde Liebrecht reeds 35 pianoconcerti uit, van o.m. Haydn, Mozart, Beethoven (integrale), Mendelssohn, Chopin, Schumann, Brahms, Liszt, Grieg, Ravel, Gershwin, Rachmaninov, Prokofiev, Tchaikovsky, ... met orkesten als Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Nationaal Orkest van België, Symfonieorkest Vlaanderen, l’Orchestre National d’Ile de France, Anhaltische Philharmonie Dessau, Kölner Akademie, Krakow Philharmonie, Durban KZN Philharmonic, Cape Town Philharmonic, Johannesburg Philharmonic... onder leiding van gereputeerde dirigenten als Brossé, Herreweghe, Hrusa, Judd, Kochanovsky, Mazzola, Phelivanian, Tabachnik, Varga, Weller, Willens,...

Daarnaast is Liebrecht een gepassioneerd kamermusicus. Zo deelt hij regelmatig het podium met violiste Ning Kam, pianist Severin von Eckardstein en tenor Thomas Blondelle en is hij lid van het Roeland Hendrikx Ensemble. Ook met jazz-pianist Jef Neve vormt hij een succesvol pianoduo. Deze samenwerkingen krijgen een belangrijke plaats in zijn discografie, die inmiddels 10 cd-opnames telt.

De liefde voor kamermuziek vertaalt zich ook in zijn aanstelling in 2014 als artistiek directeur van het internationale zomerfestival “Klassiek Leeft Meesterlijk” te Knokke-Heist. Liebrecht Vanbeckevoort is officieel ‘Steinway Artist’ en is professor piano aan LUCA School of Arts te Leuven.

In dit concert bent u samen met vele anderen de zangers én tezelfdertijd het koor. Iedereen is welkom en kan zeker meedoen.

 

Ataneres Ensemble is een jong strijkorkest uit Leuven bestaande uit vijftien veelbelovende, professionele muzikanten. Naast het gevestigde strijkersrepertoire, richt het ensemble zich op originele combinaties over verschillende muziek- en kunstgenres heen.

Het ensemble kreeg de Fuga Trofee voor zijn uitvoeringen en opnames van Belgische hedendaagse muziek.

Het orkest staat onder de artistieke leiding van violist Wim Spaepen en werkt geregeld samen met bekende solisten en dirigenten. De uitgebreide orkest- en kamermuziekervaring van de muzikanten resulteert steevast in muzikaal genot van de bovenste plank.

 

Violist Nicolas Dupont, concertmeester van het Ataneres Ensemble, is tevens lid van het Kugoni Trio, het Roeland Hendrikx Ensemble, het Malibran Kwartet, het Urban Piano Quartet en het Duo Andaluza en reist als solist of met zijn collega’s naar alle hoeken van Europa, maar ook richting het Verre Oosten. Zijn ensembles engageren zich sterk voor hedendaagse muziek en hebben al, in nauwe samenwerking met hedendaagse componisten, een zestigtal werken gecreëerd.

Nicolas Dupont studeerde achtereenvolgens bij Dejan Mijajev, Yuzuko Horigome (Koninklijk Conservatorium van Brussel), Itamar Golan (kamermuziek, CNSM van Parijs) en Rodney Friend (Royal Academy of Music, Londen).
Gepassioneerd door het onderwijs, en nadat hij twee jaar lang gastdocent viool was aan het Londense King’s College, is Nicolas voortaan assistent van Mvr Yuzuko Horigome aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Als concertmeester werd hij reeds uitgenodigd bij Antwerp Symphony Orchestra en Symfonieorkest Vlaanderen.

Uitvoerders

  • Liebrecht Vanbeckevoort, piano

  • Ataneres Ensemble, onder leiding van Wim Spaepen

  • Nicolas Dupont, concertmeester en Lore Binon, Yannick Van de Velde, Karel Deseure, Roeland Hendrikx, Nicolas Dupont, Piet Swerts, Steve Willaert, Pieter Schuermans, Erik Desimpelaere, Jeroen D’hoe

 

Programma

  • Divertimento in D van W.A. Mozart
  • Concert no. 1 van J.S. Bach
  • Intermezzo van F. Schreker
  • Ayse en Danse van K. Karayev
  • Rapsody in Blue van G. Gershwin, arr. L. Sauter

 

Mondmaskerplicht in het gebouw

Sinds 29 oktober geldt een algemene mondmaskerplicht bij het betreden van het volledige kerkgebouw, met inbegrip van de toiletten en circulatiezones.

CovidSafeBE-ticket

Voor alle concerten en lezingen vragen we momenteel dat iedereen vanaf 12 jaar een CovidSafeBE-ticket (CST) voorlegt aan de inkom.