ANNA3 | Zaterdag 22 oktober 2022 | 20 uur | Tsjaikovski's geheim | Vic De Wachter - Florestan Bataillie - Desguin Strijkkwartet | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Zaterdag 22 OKTOBER 2022

TSJAIKOVSKI'S GEHEIM

 

19.00 uur deuren open

19.15 uur concertinleiding (tot 19.45)

20.00 uur concert

 

 

tickets

  • 20 EUR

  • 18 EUR voor beste en hechte vrienden ANNA3

  • 15 EUR voor jongeren tot 26 jaar

 

 

ticketreservatie

koop uw tickets aan de inkom
of, nog beter,
reserveer uw tickets via onze website

 

We vertellen het merkwaardige levensverhaal van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, een van de meest gewaardeerde en toonaangevende componisten die Rusland ooit gekend heeft.

Voor zijn werk als componist en dirigent reisde hij de wereld rond en zijn muziek was en is nog steeds heel erg geliefd. Naast zijn succes en glorie droeg Tsjaikovski ook een geheim met zich mee: een deel van zichzelf dat hij zo lang mogelijk verborgen probeerde te houden. Hij wist namelijk maar al te goed dat zijn geboorteland mensen met een andere geaardheid niet accepteerde.

Pjotr stierf op 53-jarige leeftijd. Officieel bezweek hij aan de gevolgen van cholera, een pandemie die toen hardnekkig woelde. Tot op vandaag blijft de ware toedracht van zijn dood onzeker.

Zijn broer Modest Tsjaikovski hield jarenlang een dagboek bij. Initieel deed hij dat om zijn vorderingen bij te houden als leraar van een doofstom kind: Nikolai Konradi (Kolja). Het dagboek evolueerde al snel naar een veel persoonlijker document over broederliefde, Pjotrs zorgen over hun geaardheid, en over muzikale identiteit.

Onze voorstelling is een reflectie van Modest over zijn broer, die hij als geen ander heeft bewonderd. Een kijk op zijn leven, gesterkt door de prachtige muziek van Pjotr en tijdgenoten.

 

ANNA3 | Zaterdag 22 oktober 2022 | 20 uur | Tsjaikovski's geheim | Vic De Wachter - Florestan Bataillie - Desguin Strijkkwartet | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Het Desguin Kwartet is een jong ambitieus kwartet uit België dat bekend staat om zijn veelzijdigheid en vaak interdisciplinair te werk gaat. Het is ontstaan aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar ze als kwartet afstudeerden met grootste onderscheiding. Het kwartet werd kort daarop geselecteerd voor het Orpheus Instituut voor kamermuziek in Gent en is momenteel lid van de prestigieuze Pro Quartet Academy in Parijs.

“Desguin” verwijst naar de “Desguinlei” in Antwerpen, waar het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen is gevestigd en waar de leden van het kwartet elkaar ontmoetten. Verder was Victor Desguin een arts die actief was tijdens de Eerste Wereldoorlog en humanitaire hulp verleende aan de talrijke oorlogsslachtoffers: een verwijzing naar hun debuuttournee “In Flanders Fields “.

Ze kregen masterclasses van Günther Pichler (Alban Berg Quartet), Gilles Millet en Guy Danel (Danel Quartet), Tatiana Samouil (Malibran Quartet), Erik Schumann (Schumann Quartet), Razvan Popovici (Raro Ensemble), Lukas Polak (Skampa Quartet), Leo De Neve (Spiegel Kwartet), Francis Reusens (Ensor Kwartet) en het Zemlinsky Quartet.

Het kwartet werd uitgenodigd voor verschillende prestigieuze evenementen, waaronder het Klarafestival, Klara in deSingel, Festival OdeGand, Festival van Vlaanderen, Arte Amanti Chamber Music Festival, “Festival International de Quatuors à Cordes du Luberon”, “La Nuit Européenne des Musées” in Château de Compiègne en de EKHO-tentoonstelling in Flagey. Ze traden op in gerenommeerde concertzalen zoals de BOZAR en de Munt in Brussel, deSingel en AMUZ in Antwerpen en de MIRY-concertzaal in Gent.

 

ANNA3 | Zaterdag 22 oktober 2022 | 20 uur | Tsjaikovski's geheim | Vic De Wachter - Florestan Bataillie - Desguin Strijkkwartet | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Vic De Wachter geldt als een van Vlaanderens grootste acteurs met een enorm rijk gevulde carrière. Hij combineert theaterwerk met televisie en films. Na zijn studies bij Dora van der Groen in het conservatorium van Antwerpen speelt hij zeven jaar bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel onder leiding van Nand Buyl. Met De Blauwe Maandag Compagnie onder leiding van Luc Perceval behaalde Vic verschillende prijzen. Na 10 jaar sloot hij zich aan bij Het Toneelhuis onder leiding van Guy Cassiers.

Bij het grote publiek is Vic vooral bekend van verschillende Vlaamse TV reeksen. Hij acteerde in onder meer Vossenstreken, De smaak van De Keyzer, gevoel voor tumor, Rang 1,.. . Vic speelde ook mee in heel wat films. Hij was te zien in onder meer De zaak Alzheimer, De Indringer, Windkracht 10, Allez Eddy, Het Vonnis en Patser.

Hij ontleende zijn stem aan vele animatiefilms zoals Toy Story en Monsters Inc en documentairereeksen zoals “Walking with Dinosaurs “ en “ Frozen Planet “.

 

ANNA3 | Zaterdag 22 oktober 2022 | 20 uur | Tsjaikovski's geheim | Vic De Wachter - Florestan Bataillie - Desguin Strijkkwartet | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Florestan Bataillie studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel in de klas van Boyan Vodenitcharov. Hij vervolmaakte zich nadien als concertmusicus in de klas van Jan Michiels. Met zijn broer Ludovic (viool) vormt hij het duo ‘Adelfoi’.

Samen met de zussen Fien en Riet Van den Fonteyne maakt hij sinds 2011 deel uit van het pianotrio ‘Impression’ In 2016 verscheen hun debuutplaat ‘Gypsy’ bij het Nederlandse label Aliud.

Florestan nam met succes deel aan enkele competities: zo werd hij in november 2009 laureaat piano van de nationale ‘Dexia Classics’ muziekwedstrijd. In maart 2014 werd hem de speciale prijs ‘Arnold’ voor muziekgeschiedenis toegekend van het Conservatorium Brussel. In 2015 won hij met zijn pianotrio de internationale ‘Storioni’ wedstrijd voor ensembles in Nederland. Naast de eerste prijs kaapten ze tevens de publieksprijs en de prijs van de Nederlandse Omroep Max weg. In 2016 werd hij met zijn trio laureaat van de vzw S.W.U.K. Florestan trad op in vooraanstaande cultuurhuizen in binnen –en buitenland zoals De Vlaamse Opera, De Bijloke, Bozar, Flagey, Concertgebouw Brugge, deSingel, Casa da Musica (Porto), Concertgebouw (Amsterdam), Vatroslav Lisinski Hall,..

Naast pianist profileert hij zich ook steeds vaker als maker en schrijver en voor deze productie schreef hij tevens de theatertekst.

Niet in het minst door de thema’s waar ze over schreven en de levensstijl die ze hanteerden.

Enkele topics uit hun lyrische kunsten: drugs, alcoholmisbruik, vrije liefde, satanisme, misdaad, zondig leven, ziekte, perversiteiten en fataal zelfdestructief gedrag.

Uitvoerders

  • Vic DE WACHTER, verteller

  • Florestan BATAILLIE, piano

  • Wolfram VAN MECHELEN, viool

  • Ludovic BATAILLIE, viool

  • Rhea VANHELLEMONT, altviool

  • Pieter-Jan DE SMET, cello

 

Programma

Parels voor strijkers en piano van Tsjaikovski en tijdgenoten

 

Concertinleiding

Om de luisteraars van een breder kader te voorzien bieden we een concertinleiding aan voor de aanvang van de voorstelling.

In dit (ongeveer) halfuur durende praatje zal pianist Florestan Bataillie enkele zaken toelichten met betrekking tot de gekozen werken en teksten.

Er zal een historische context geschetst worden en er zal tevens ruimte zijn voor anekdotische verhalen rond het materiaal van de voorstelling. Deze concertinleiding geeft het publiek de kans om in de juiste mindset te komen alvorens het doek opgaat.

.

 

 

Coronamaatregelen

ANNA3 leeft alle maatregelen na die de overheid op het ogenblik van het concert oplegt in de strijd tegen het coronavirus COVID-19.

Er is ontsmettingsmiddel voor uw handen, liefst geen handen schudden, we meten de CO2 in de kerk die ook permanent wordt geventileerd met verse lucht, enz…