Over ANNA3

waarom ANNA3?

Op vakantie in het buitenland bezoeken mensen vaak de lokale kerk. De deuren van die kerken staan meestal wagenwijd open. In België sta je dikwijls voor een gesloten deur.

Vanuit die vaststelling zijn we in 2007 begonnen als een "open kerk": we zetten in de zomermaanden op zaterdag en zondag de deuren van de Sint-Anna-ten-Drieënkerk gastvrij open. We merkten echter dat Linkeroever niet de Provence is en dat er nauwelijks mensen binnen stapten…

Maar de mensen die dat wel deden waren verrast door het ongewone interieur van de moderne kerk op Linkeroever.

Omdat kerken vaak leeg staan zonder dat er iets te doen is én om wat leven in de brouwerij te brengen, beslisten we om vanaf 2009 in de kerk regelmatig concerten te organiseren en elke zomer een grote tentoonstelling gratis open te stellen voor het publiek.

Sindsdien bezoeken jaarlijks meer dan 6.000 mensen deze culturele activiteiten en weten steeds meer mensen deze unieke ruimte te appreciëren. De bezoekers en concertgangers komen niet alleen uit Antwerpen maar ook uit de randgemeenten, het Waasland en van nog verder weg.

 

Bij de concerten bieden we bij voorkeur jonge muzikanten een podium. Zij spelen vooral klassieke muziek van oude en hedendaagse componisten. Ook allerlei koren, orkesten, scholen, conservatoria en muziekacademies tonen graag hun kunnen op ons podium. Daarnaast nodigen we ook bekende muzikanten uit zoals Herman van Veen, Willem Vermandere, Scala, enz…

In de kerk kunnen we tot 700 personen een plaatsje geven.

Voor de tentoonstellingen krijgen de kunstenaars die we uitnodigen de vrije hand om de ganse kerk, de weekkapel en de ondergrondse ruimtes te gebruiken als expositieruimte waarbij we er telkens naar streven om de kunstwerken zo goed mogelijk te integreren in de architectuur van het gebouw. Tot vandaag kregen we niet alleen Vlaamse maar ook Waalse en buitenlandse kunstenaars uit Frankrijk, Duitsland en Nederland over de vloer.

Sportievelingen komen ook aan hun trekken in onze "fietskerk" (de eerste in België): ze kunnen aan de kerk starten voor de Schelde-kerken-fietsroute die de Schelde op beide oevers volgt tot in Rupelmonde (fietskaarten verkrijgbaar in de kerk). Uitrusten kan je aan de picknicktafels aan de kerk waar je ook de drinkbus kan vullen met drinkwater, je afval kwijt kan, naar het toilet kan gaan en zelfs gratis je elektrische fiets kan opladen.

De elektrische energie daarvoor komt van de zonnepanelen op het dak van onze eco-kerk. Daar verlichten we trouwens ook het ganse gebouw!

statuten

  • De integrale versie van de statuten van de vzw ANNA3 bij oprichting kan u hier raadplegen.
  • De aanpassing aan de statuten kan u hier raadplegen.
  • De integrale versie van de actuele en aangepaste statuten kan u hier raadplegen.
  • De allerlaatste benoeming van bestuurders (2 augustus 2016) kan je hier raadplegen.

 

Pers

Over de activiteiten van ANNA3 verschijnen soms ook persartikels.

We hebben ze voor u hier per jaar gebundeld. Als u op het artikel klikt dan wordt het leesbaar.

Meer lezen

raad van bestuur

ANNA3 | Raad van bestuur
ANNA3 en haar bestuurders zijn allemaal vrijwilligers.

De raad van bestuur bestaat uit: Erik Balbaert (voorzitter), Koen Meessens (ondervoorzitter), Annick Boesmans (secretaris), Dany Meyvis (financieel beheer), Herman Augustyns, Marc Tassier, Joannes Thuy, Jan Van Noten, Monique Van den Abeele, Annemie Van Passen, Annemie Vermeersch en de Kerkfabriek Sint-Anna-ten-Drieën.