Zaterdag 10 februari 2024 - 20 uur - 9de Symfonie van Bruckner | Mahler Student Festival Orchestra | Lars Corijn, dirigent | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Zaterdag 10 februari 2024

9de SYMFONIE VAN BRUCKNER

 

20.00 uur concert

19.00 uur deuren open

 

tickets

  • 15 euro (standaard)

  • 5 euro (-26 jaar)

  • 25 euro (steunticket)

 

ticketreservatie

 

De drie voltooide delen van de 9de van Bruckner stammen uit 1892-1894. Een eeuw lang is ervan uitgegaan dat Bruckner, die in zijn laatste levensjaren erg ziek en zwak was, van de finale slechts de expositie en het verdere verloop tot de coda had geschetst.

In de dagen volgend op zijn overlijden in 1896 is veel compositiemateriaal van de 9de uit zijn woning ontvreemd door 'souvenirjagers'.

Bruckner had in de laatste maanden van zijn leven echter een "noodoplossing" bedacht voor het geval hij niet meer bij machte zou zijn om de finale volledig in partituur te brengen. Hij suggereerde aan zijn omgeving om in dat geval het Te Deum uit 1883 als finale uit te voeren.

Hoe het op dit concert zal aflopen moet u zelf komen beluisteren!

Het internationale Mahler Student Festival Orchestra werd in 2022 opgericht door fagottist Jappe Dendievel en dirigent Lars Corijn. In maart 2023 gaf het orkest haar allereerste concerten, waarbij de 2e symfonie van Gustav Mahler op het programma stond. Zo'n 180 muzikanten stonden samen op het podium bij ANNA3 voor twee uitverkochte zalen.

Op deze manier wordt een intercollegiale leercontext bevorderd tussen leeftijdsgenoten. Daarom wordt ook sterk ingezet op nieuwe creaties van jonge Belgische componisten die mee actief in het repetitieproces betrokken worden. Zo staat in het najaar van 2023 de Negende Symfonie van Gustav Mahler samen met een nieuwe creatie van composer-in-residence Yngwie Janseghers geprogrammeerd.

Tijdens de repetities wordt steeds het publiek en de lokale gemeenschap actief betrokken om ook zo de afstand tussen podium en tribune te doorbreken. Zo zijn alle repetities publiek toegankelijk en worden in samenwerking met de lokale gemeenschap en sociale projecten gratis kamermuziekconcerten georganiseerd met enkele van de muzikanten uit het orkest.

In het voorjaar van 2024 komt het orkest naar buiten met de Negende Symfonie en het Te Deum van Anton Bruckner in de Sint-Anna-ten-Drieënkerk van Antwerpen. Dit opnieuw met het Mahler Student Festival Choir, een groot symfonisch koor met koorzangers uit alle Belgische conservatoria dat mee met het MSFO werd opgericht. Het seizoen wordt afgesloten met Beethoven's magistrale 9e symfonie in Heist-Op-Den-Berg op de 200ste verjaardag van de eerste uitvoering.

uitvoerders

  • Mahler Student Festival Orchestra

  • Lars Corijn, dirigent

 

Meer info

 

Programma

  • 9de Symfonie van Bruckner

 

Coronamaatregelen

ANNA3 leeft alle maatregelen na die de overheid op het ogenblik van het concert oplegt in de strijd tegen het coronavirus COVID-19. Er is ontsmettingsmiddel voor uw handen, we meten de CO2 in de kerk en de kerk wordt permanent geventileerd met verse lucht, enz…

Corona